کرامات شیخ صدوق قبل تولد و بعد مرگ
بسم الله الرحمن الرحیم
علماي بزرگ شيعه خود داراي فضائل و مناقبي بودند که پاك و بیآلایش زندگی کردند و درس پاك زندگی کردن را به ما آموختند. که یکی از این ستارگان درخشان را میتوان رئيس المحدثين «محمد بن علي بن حسين بن بابويه قمي» مشهور به “شيخ صدوق” كه در علم رجال و حديث شناسي مردي بي نظير بوده نام برد، که در سال 311 هجري در شهر مقدس قم متولد شد.
شيخ طوسي(ره) ميگويد: «صدوق آبروي شيعه و مذهب اهل بيت (عليهم السلام) بود. علما و فقهاي شيعه در سال 355(ه ق) شاگردي او را ميكردند در حالي كه او در سنين جواني بود. صدوق(ره) هفتاد واندي عمر كرد و با نوشتن كتابهاي بسيار به تشيع و اسلام عزت بخشيد.
اما از شاخصههای بارز و کرامات در زندگی شیخ صدوق میتوان به چند مورد اشاره کرد:
1ـ تولد شیخ صدوق به دعای امام زمان (عج الله تعالی فرجه)
عمر با برکت علی بن باویه پدر شیخ صدوق از پنجاه میگذشت و هنوز فرزندی نداشت و بسیار دوست میداشت که خداوند به او فرزند صالحی عنایت کند، از این رو به حضرت ولی عصر (عجل الله تعالی فرجه) متوسل شده طی نامه ای به وسیله حسین بن روح که یکی از نمایندگان خاص امام زمان بود تقاضای دعا کرد تا آن حضرت از خداوند، فرزند صالحی برای او بخواهد. ولی عصر (عج) دعا کرده و برای ابن بابویه نوشتند: «برای تو از خداوند خواستیم دو پسر روزیت شود که اهل خیر و برکت باشند.»
پس از دعای امام زمان بود که ابن بابویه صاحب فرزندی شد که نامش را محمد نامید و بعدها عالمی بزرگ و فقیه ای نام آور شد. او همان شیخ صدوق است.
شیخ صدوق نیز، جریان ولادت خود را که با تقاضاى کتبى پدرش از محضر امام زمان عجل الله تعالى فرجه و دعاى آن حضرت بوده، به صورت حدیث آورده و مىافزاید:
«در مورد خواسته تو، برايت دعا كرديم.و در آينده نزديك دو فرزند پسر پر خير وبركت نصيب تو خواهد گرديد.» پس از مدّتى، خداوند (عزّوجلّ) به دعاى حضرتش، دو فرزند به وى عطا نمود.كه هردو فرزند از اساطين تاريخ شيعى بودند.
يكى از آن دو فرزند، شيخ صدوق بود كه طلايه دار مكتب تشيع بود. و ديگرى برادر شيخ صدوق- حسين بن على- كه وى نيز از فقهاى اماميه و استاد سيد مرتضى و برادرش سيد رضى موسوى بوده است. [1]
2ـ کتاب من “لایحضره الفقیه” صدوق از منابع چهارگانه کتب اصلی فقه شیعه
فقه شيعه بر چهار كتاب استوار است كه در اصطلاح، كتب اربعه و مصنفان آنها «محمودون ثلاث» يعني «سه محمد» خوانده ميشوند که عبارتند از:
الف: الكافي. از ابوجعفر محمد بن يعقوب كليني میباشد. كتاب كافي بيش از 16 هزار روايت دارد.
ب: من لا يحضره الفقيه. از ابوجعفر محمد بن علي بن حسين بن بابويه قمي معروف به شيخ صدوق میباشد. شیخ صدوق در اين كتاب حدود 6 هزار روايت نقل كرده كه عموماً درباره مباحث فقهي و احكام شرعي است.
ج و د: تهذيب الاحكام و الاستبصار تصنيف ابوجعفر محمد بن الحسن الطوسي است.
بنابراين شيخ صدوق، يكي از اركان فقه شيعه به شمار مي رود. او با سفرهاي زياد در بلاد اسلامي و تأليفات بسيار ـ كه بعضي، تعداد آنها را 300 عنوان نوشته اند و با ارتباط با امرا و رجال و حضور در محافل سياسي و علمي و در پرتو منطق قوي و وسعت معلومات و قلم و بيان رسا، موفق شد، مذهب تشيع اثنا عشري را ترويج و فقه و اصول و كلام شيعه را مدون نمايد.
3ـ سالم ماندن بدن بعد از 900سال
وفات شیخ صدوق در شهر ((ری )) اتفاق افتاد پیکر مطهر وی در نزدیكی مرقد حضرت عبدالعظیم حسنی «در شهر ری» به خاك سپردند. آن محل اكنون نیز با نام «ابن بابویه» زیارتگاه مسلمانان است . گرچه در طول تاریخ همواره آرامگاه مورد احترام شیعیان بوده ولی با حادثه ای كه در حدود یكصد و نود و هشت (198) سال پیش اتفاق افتاد، عظمت و اعتبار صدوق در نزد زائران حرمش بیشتر معلوم شد و ارادت آنان نسبت به وی دو چندان گشت؛ كه شرح آن واقعه مطابق نقل روضات الجنات دیگر كتب تاریخی بدین گونه است .
در سال 1238 (ه ق) در شهر ری باران زیادی بارید كه بر اثر آن اطراف مزار شریف شیخ صدوق فروكش كرد و شكافی در كنار آن پدید آمد. مؤمنان در پی اصلاح بر آمدند. هنگام خاكبرداری به سردابی كه جسد شیخ در آن مدفون بود، رسیدند. وقتی كه به سرداب وارد شدند، جسد را سالم یافتند. آثار رنگ حنا هنوز بر ناخنهای وی باقی بود، این خبر در سطح تهران پیچید تا آنكه سلطان وقت «فتحعلی شاه قاجار» نیز از آن مطلع گشت . دستور داد تا سرداب را نپوشانند كه خواهان در محل حاضر شدند. جمعی از علما و سران مشاهده كردند. سپس دستور دادند تا سرداب را بپوشانند و بنای ساخته شده و بر قبر را تجدد كردند. [2]
مرحوم آیت الله مرعشی نجفی کلامیرا نیز در این مورد بیان میدارند که:
مرحوم پدرم، علامه سید محمد مرعشی نجفی میفرمودند: من دست آن بزرگوار را بوسیدم و دیدم که تقریبا پس از نهصد سال که از مرگ و دفن شیخ صدوق میگذرد، دست ایشان، بسیار نرم و لطیف بود.
منبع بیشتر برای مطالعه:
سایت اطلاع رسانی حوزه؛ علماء وبزرگان (قرن چهارم، ابن بابویه (شیخ صدوق)
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
پی نوشت:
[1]. [گلچين صدوق (گزيده من لا يحضره الفقيه)، ج1، ص22]
[2]. [سایت اطلاع رسانی حوزه، http://www.hawzah.net/fa/Mostabser/View/3238/ ]