مروه شربینی
مروه الشربینی زن مسلمان باردار ۳۲ ساله مصری ساکن آلمان، به دلیل پوشش اسلامی مورد توهین مرد جوانی قرار میگیرد و در دادگاه شهر درسدن در حالیکه به پرونده شکایت وی رسیدگی میشد، جلوی چشم همسر، فرزند خردسالش و قاضی به طرز فجیعی با ۱۸ ضربه چاقو به قتل رسیده و شهیده حجاب لقب میگیرد.
اول ژانویه سال ۲۰۰۹ “مروه الشربینی” زن ۳۳ ساله تبعه مصر به جرم پایبندی به اصول دین خود و اعتقاد قلبی بر پوشش اسلامی و اصرار برای حفظ آن، به دست یک فرد نژاد پرست آلمانی در شهر “درسدن” به شهادت رسید تا سرمشق پایداری، نماد اسلامستیزی در غرب و شهیده حجاب لقب گیرد.
در ادامه به بررسی زندگی مروه شربینی میپردازیم:
مروه الشربینی که بود؟
در سال ۱۹۷۷ میلادی در شهر اسکندریه مصر در خانوادهای علمی و تحصیلکرده متولد شد.
پدر وی علی شربینی و مادرش لیلا شمس هر دو شیمیدان بودند.
مروه در سال ۱۹۹۵ از کالج انگیسی دختران فارغ التحصیل شد و سپس در دانشگاه اسکندریه داروسازی خواند و در سال ۲۰۰۰ در رشته علوم دارویی مدرک کارشناسی دریافت کرد.
برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت ویکی رز مراجعه کنید.
وی غیر از موفقیت در زمینه علمی در فعالیتهای ورزشی نیز مشارکت داشت و از سال ۱۹۹۲ تا ۱۹۹۹ عضو تیم ملی هندبال مصر بود.
همسرش “علوی علی اکاز” وابسته فرهنگی مصر در یکی از دانشگاههای آلمان بود و با استفاده از بورسیه تحصیلی که از موسسه ماکس پلانک شهر درسدن گرفته بود در رشته مهندسی ژنتیک مشغول به تحصیل بود.
مروه در سال ۲۰۰۵ با شوهرش، علی اکاز به برمن در آلمان نقل مکان کرد و سه سال بعد، این زن و شوهر به همراه پسر دو سالهشان مصطفی به درسدن رفتند؛ زیرا اکاز یک فرصت پژوهش دکترا در موسسه ماکس پلانک به دست آورده بود وقرار بود تا چند روز پیش از شهادت مروه از تز دکتری خود دفاع کند.
مروه نیز در بیمارستان دانشگاه درسدن و در یک داروخانه محلی کار میکرد تا بتواند طرح کارآموزی خود را در آلمان به پایان برساند.
چندی پیش از شهادتش، مروه الشربینی به دادگاه مراجعه و آلکس دبلیو ۲۸ ساله و مهاجر روسی آلمانی تبار را متهم کرد که « زمانیکه در پارک با پسرش بازی میکرده، آلکس او را مورد توهین قرار داده و بخاطر حجاب مروه او را تروریست و فاحشه اسلامی خطاب کرده است».
دادگاه شکایت شربینی را پذیرفته و آلکس را محکوم به پرداخت ۷۵۰ یورو کرد؛ آلکس دبلیو این حکم را نپذیرفت و تقاضای تجید نظر نمود.
در حین برگزاری جلسه تجدید نظر در دادگاه “لوندس کریچ ” شهر درسدن در شرق آلمان، مروه در حال پاسخگویی به سوالات قاضی بود که آلکس جلوی چشمان فرزند و همسر مروه، قاضی و سایر حاضران به وی حمله کرد و با ضربات چاقو وی را که سه ماهه باردار بود، از پا در آورد.
هنگامیکه آلکس ضربات چاقو را به شربینی وارد میکرد، شوهر مروه برای نجات همسرش به طرف وی شتافت که توسط پلیس آلمان مورد تیراندازی قرار گرفت و در حالیکه وضعیتش وخیم بود به بیمارستان منتقل شد؛ که بعد از این اتفاق پلیس ادعا کرد که از روی اشتباه به وی تیراندازی کرده است.
فرزند سه ساله شربینی به دلیل مشاهده مادرش که با ضربات متعدد چاقو به قتل رسید بود تا مدتی برای معالجه تحت نظر روانشناس بود.
اين متهم ۲۸ساله در حين دادگاه د رپی تلاش برای روانی جلوه دادن خود بود و در همین راستا ناگهان شروع به زدن پاهای خود بر زمين و سرخود به ميز و ديوار کرد که مأموران مجبور به جلوگيری از انجام اين اقدامات از سوی وی شدند و تعداد پليسهای محافظ او از ۴ نفر به ۹نفر افزايش يافت.
آلکس در دادگاه با"ماسک"، “کلاه” و “عينک آفتابی حضور پيدا میکرد و هیچ واکنشی نیز به اتهامش نشان نمیداد؛ در ادامه این اقدامات آلکس؛ وی تحت معاینه پزشکی قرار گرفت و براساس گزارش روانپزشکی که از سوی مأموران تحقيقات پزشکی در مورد وضعيت روانی متهم منتشر شد، آلکس هيچ مشکل روانی نداشت.
دادگاه قاتل مروه شربینی در سه جلسه برگزار شد و در نهایت قاتل وی به دلیل اقدام به قتل، به حبس ابد محکوم شد.
وكيل مدافع اين قاتل آلمانی پس از صدور حكم حبس ابد از سوی دادگاه درسدن، اعلام كرده بود كه نسبت به صدور آن در دادگاه قانون اساسی و دادگاه اروپايی حقوق بشر اعتراض و خواستار تجديدنظر خواهد شد؛ اما قاتل به شدیدترین مجازات ممکنه، حبس ابد، محکوم شد و درخواست تجدید نظر وی نیز رد شد.
بعد از این ماجرا مجله « فوکوس» آلمان فاش کرد که آلکس نژادپرست ۲۸ ساله آلمانی، قبل از ورود به دادگاه از تصميمش به قتل « مروه الشربيني » خبر داده بود.
مصر در سوگ شهادت مروه
در مصر واکنش نسبت به کشته شدن مروه متفاوت بود، الشربینی را رسانههای مصر “شهید حجاب” خواندند و از آن پس وی به نمادی برای تظاهراتکنندگان در اعتراض به اسلامستیزی در غرب تبدیل شد.
روز دوشنبه پانزدهم تیرماه جسد مروه به قاهره رسید و تشییع جنازه باشکوهی برای او برگزار شد.
مراسم تشییع مروه با حضور هزاران نفر از مردم مصر و چند تن از وزیران دولت در قاهره تبدیل به تظاهرات سیاسی علیه آلمان شد؛ مردم شعارهای مرگ بر آلمان سر دادند که با دخالت پلیس، تشییع کنندگان پراکنده شدند.
پیکر “مروه الشربینی ” سپس به اسکندریه منتقل شد و پس از اقامه نماز بر پیکر او در مسجد ” قائد ابراهیم ” در منطقه الرمل مردم این شهر در فضایی مملو از حزن و اندوه این شهیده را تشییع کرده و به خاک سپردند.
مردم اسکندریه در جریان تشییع مروه در حالیکه شعارهای ” الله اکبر” و ” حسبنا الله و نعم الوکیل"سر میدادند، خواستار قصاص قاتل آلمانی وی شدند.
مصریهای شرکتکننده در تشییع جنازه مروه با حزن و اندوه فراوان علاوه بر اینکه شعارهایی چون “آلمانیها دشمنان خدا هستند و ما انتقام قتل او را خواهیم گرفت” سر میدادند، خواهان واکنش شدید از سوی حسنی مبارک رئیس جمهوری مصر درباره این حادثه شدند.
مروه از زبان پدرش
” على الشربینى ” پدر اندوهگین مروه در مورد وی گفت: پایبندى دخترم به حجاب در آلمان باعث شده بود که به رغم تحصیلات عالیه، نتواند شغلى پیدا کند.
هر وقت که سوابق تحصیلاتى و کارى خود را براى تصدى شغلى به داروخانه یا یک مؤسسه پزشکى ارسال میکرد، سوابق او را پس مىفرستادند و از وى مىخواستند که عکس خود را بدون حجاب ارسال کند و بالطبع چون دخترم به حجاب متعهد بود شغل مورد نظر را از دست مىداد، زیرا او یک مسلمان با حجاب و از نظر آنان یک تروریست بود.
یک سال و نیم بود که دخترم از طریق تلفن مزاحمتهاى همسایه نژادپرست خود را با من در میان مىگذاشت.
بارها این فرد اقدام به برداشتن حجاب از سر دخترم کرده و او را تروریست خوانده بود تا اینکه دخترم از او در دادگاه شکایت کرد و ما هرگز تصور نمىکردیم این شکایت تعصب فرد نژادپرست را تا حدى تحریک کند که دختر و نوهام را که هنوز متولد نشده بود با هم به شهادت برساند.
واکنشهای جهانی به شهادت مروه الشربینی
پس از این اقدام اسلامستیزانه و شهادت مروه موجی از واکنشهای متفاوت نسبت به این اقدام به راه افتاد که به برخی از آنها اشاره میکنیم:
* آنگلا مرکل صدراعظم آلمان در حاشیه نشست گروه ۸ در لاکوئیلای ایتالیا که با حضور حسنی مبارک، رئیسجمهور مصر برگزار شد، تنها به اعلام همدردی با خانواده شربینی بسنده کرد.
* دادستانی کل آلمان نیز به رسانههای این کشور دستور داد تا پیش از بررسی پرونده دبلیو در دادگاه و صدور حکم، از پرداختن به این مسأله خودداری کنند تا این جنایت در داخل آلمان تقریبا هیچ انعکاسی نداشته باشد.
* “میکاییل بوج” معاون شهردار شهر “نویاکلن” و دبیر سیاستهای داخلی پارلمان آلمان تمامی انواع نژادپرستی و افراط گرایی از جمله کشته شدن یک زن محجبه مصری به دست یک تندرو آلمانی در این کشور را محکوم کرد.
* ” نادر خلیل” مسئول کمیته تلفیق حزب مسیحی دموکرات آلمان با اشاره به اینکه این حادثه اولین مورد از این اتفاقات در دادگاههای آلمان نبوده است بر حمایت سازمانهای رسمی این کشور از ( تأمین جانی) شاهدان حاضر در دادگاهها تأکید کرد.
* سخنگوی دولت آلمان نیز در این رابطه گفت: “اگر این حمله، حادثهای نژادپرستانه بوده دولت طبیعتاً به شدیدترین وجهی آن را محکوم میکند.”
* رمزى عزالدین سفیر مصر در برلین مدعی شد که قتل مروه یک مشاجره عادى بوده که مىتواند در هر جایى از دنیا اتفاق بیفتد! و هیچ ارتباطى به مسلمان و باحجاب بودن وى ندارد!!!! و این در حالى است که روزنامههاى آلمانى نیز به نژادپرست و اسلامستیز بودن الکس (قاتل) اشاره کرده و گفته بودند او به شدت از حجاب متنفر بوده است.
* احمد رزق معاون وزیر خارجه در امور کنسولى و مصریان خارج نیز گفت: این اتفاق صرفاً ریشه نژادپرستانه دارد و وزیر دادگسترى آلمان هم در تماس با سفیر مصر از این واقعه اظهار تأسف کرده است!
* محمد حلمى فرستاده وزیر خارجه مصر به مراسم تشییع جنازه “مروه” گفت: این اتفاق به خاطر حجاب مقتول نبوده و هیچ گزارش رسمى در این خصوص هنوز منتشر نشده و حتى تحقیقات دولت آلمان هم به جایى نرسیده است!
* توماس اشتیگ سخنگوى رسمى آلمان در مصاحبه با دویچه وله گفت: ما هنوز اطلاعات مستقیمى درباره انگیزههاى قتل نداریم اما مطمئناً مسائل نژادى در آن بسیار تعیین کننده بوده است.
* شیخ “محمد سید طنطاوی” مفتی اعظم مصر نیز در اینباره گفت: “قاتل این شهروند مصری در آلمان که شوهر او را نیز مجروح کرده باید به اشد مجازات برسد و ابراز امیدواری که قتل این زن که از او به عنوان شهید یاد شده است، تأثیر منفی بر روابط غرب و اسلام نداشته باشد.
سخنگوى دولت آلمان افزود: ما از همکارى شوراهاى یهود و مسلمان استقبال مى کنیم، این اتفاق (همکارى دو شورا) در گذشته اتفاق نیفتاده بود. امرى که به نفع مسلمانان است.
رسانههای آلمان که ادعا دارند شهادت شربینی در واقع مسالهای شخصی است، توجه چندانی به آن نشان ندادند و این حادثه تقریبا هیچ انعکاسی در این کشور نداشت.
* رئیس مجلس مصر،"فتحی سرور ” در واکنش به شهادت “مروه الشربینی ” در دادگاه آلمان گفت: دولت آلمان به خاطر اینکه نتواسته امنیت صحن دادگاه در کشورش را حفظ کند مسئول این فاجعه انسانی است و کوتاهی دولت آلمان بوده که مروه الشربینی در مقابل چشمان قضات دادگاه کشته شده است.
* رییس مرکز مطالعات قانونی “حمورابی” در لبنان ، کشته شدن “مروه الشربینی” درسالن دادگاه آلمان را برخاسته از ماهیت نژادپرستانه اروپایی علیه مسلمانان دانست.
*پس از به شهادت رسیدن مروه، «کنسول مرکزی مسلمانان» و «کنسول مرکزی یهودیان» شدیداً نسبت به واکنشهای غیرقابل توضیح سیاستمداران و دستگاههای ارتباط جمعی واکنش نشان دادند؛ اما دولت آلمان در پاسخ به این اعتراض گفت که جزئیات ماجرا مشخص نشدهاست و اینکه اگر معلوم شود که واقعاً انگیزه نژادپرستانه در میان بوده نسبت به آن واکنش مناسب نشان خواهد داد.
* وکلای مصر قتل الشربینی را جنایت علیه صلح جهانی نامیده و بر محاکمه قاتل وی در دادگاه بینالمللی تأکید کردند.
* اتحادیه داروسازان مصری خواستار تحریم داروهای آلمانی شدند.
* جمعی از مردم مصری با گرایشهای متفاوت سیاسی با تجمع در مقابل سفارت آلمان در مصر ضمن اعتراض به موضعگیری تلخ آلمان در رابطه با این ماجرا قصاص فوری قاتل مروه را خواستار شدند.
* راینا زولایش سردبیر بخش عربی دویچهوله، به بیان اینکه رسانهها و مردم خشمگین مصر اتهاماتی از قبیل «مسلمانستیز بودن افکار عمومی آلمان» و «عدم توجه دادگاه به رفتار خشنونتبار علیه مسلمانان» را مطرح کردهاند را نقد کرد و گفت: این قبیل اتهامات زیادهروی است، ا زجمله استدلالهای وی در رد این دیدگاهها این بود که در آلمان نه افکار عمومی مسلمانستیز است و نه میتوان دادگاه را متهم کرد که رفتار خشنونتبار علیه مسلمانان را مورد توجه قرار نمیدهد.
به نظر راینا، آلمان کشوری نیست که سیاستمداران و رسانههای آن، هر کس که روسری سر میکند را تروریست احتمالی قلمداد کنند. در آلمان کم نیستند نهادهای خودجوشی که برای گسترش روابط مسلمانان و غیر مسلمانان تلاش میکنند…».
* استفان جی کرمر دبیر کل شورای مرکزی یهودیان همراه ایمان مازیک دبیر کل شورای مرکزی مسلمانان آلمان در دیداری که از همسر مجروح مروه در بیمارستان داشت، اظهار کرد: «من به عنوان یک یهودی میدانم آنکس که به انسانی به دلیل نژاد، اصلیت و یا مذهب او حمله میکند، تنها به یک فرد حمله نکردهاست، بلکه به ریشه دمکراسی جامعه حملهور شدهاست.»
* عبدالعزیز حامد سردبیر روزنامه مستقل مصری الشروق نیز در سرمقالهای نوشت: «اگر قربانی حادثه اخیر در آلمان یک یهودی بود در جهان غوغایی به پا میشد.»
* روزنامه گاردین نیز نوشت، این حادثه در اروپا پوشش کمی داشته ولی در کشور آلمان باعث ایجاد بحثهایی در مورد تأمین امنیت در دادگاه شده و بصورت نسبی توجه کمتری به آنچه این روزنامه «انگیزههای نژادپرستانه انجام قتل» میخواند شده است.
* در پی شهادت مظلومانه مروه شربينی، هربرت هونزوويتس، سفير جمهوری فدرال آلمان در تهران، به وزارت امور خارجه ایران فراخوانده شد و مراتب اعتراض دولت جمهوری اسلامی ايران به اين اقدام غير انسانی به وی ابلاغ شد.
* حسن قشقاوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، اقدام تروريستی عناصر نژاد پرست آلمانی در به شهادت رساندن ناجوانمردانه خانم مروه شربينی در محل دادگاه را يک اقدام شنيع و مغاير با كليه اصول و ارزشهای حقوق بشر دانست و آن را شديداً محكوم كرد.
* دکتر احمدینژاد، رئیس جمهور وقت ایران در نامهای به دبيركل سازمان ملل با اظهار تعجب از عدم موضع گيری وی در خصوص قتل بیرحمانه مروه شربينی تصريح كرد: «آيا وقت آن نيست كه با محكوم كردن قاطع جنايت اخير خواستار رسيدگی و مجازات عاملان اين رسوايی بزرگ شويد؟!»
بورسیه بین المللی مروه الشربینی
دانشگاه تهران در سالگرد شهادت الشربینی در تیر ۱۳۹۰ اعلام کرد، بورسیه بینالمللی “مروه شربینی” را به زنان مسلمانی كه به دلیل رعایت حجاب اسلامی مورد اذیت و آزار دولتهای مختلف قرار میگیرند، اعطا میكند.